Krutrök

Jag har tittat på Netflixintervjun med den New York-baserade humoristen, föreläsaren och författaren Fran Lebowitz. Hon driver med det mesta och berättar om möten med människor, om musik och filmer som gjort intryck på henne. Ganska insiktsfullt emellanåt.

Hon sällar sig till de många framgångsrika konstnärer som talat om hemligheten bakom utmärkta kreationer. Återigen är talangen hos kreatören den ingrediens som skiljer de excellenta från de mediokra. Och ju snarare man fattar att man inte har talang för en sak, desto bättre. Gör det bara för skojs skull. Släpp det du är dålig på. Men hitta din talang så fort som möjligt och lägg ditt krut på den. Så har jag förstått det.

Något slår mig. Fran Lebowitz har inga som helst problem med att säga ”jag är inte bra på det här och det där.” De orden har varit väldigt svåra för mig att säga eller snarare acceptera. Jag har varit av den populära uppfattningen, som min generation (millenials) matats med, att vi är ”born superstars”, att vi kan bli vadhelst vi föresätter oss att bli. Att man aldrig ska ge upp utan nöta på tills man lyckas. Så har jag tänkt, ganska spartanskt. Men ju mer jag ser objektivt på mig själv, lyssnar på ärliga vänner och framgångsrika kreatörer börjar jag fatta att jag behöver släppa vissa ambitioner. Och, desto viktigare, att det är helt OK. Det innebär inte att man gett upp eller varit lat; det innebär snarare att man varit smart med sin (korta) livstid.

Hur vet man då var ens talang ligger? Enligt en artikel ska man titta på sina egna cirklar i livet. Alla går vi i cirklar. Vad är det för aktivitet du återkommer till om och om igen, och som du tjänar pengar på? Där har du din talang, och det är inte nödvändigtvis något som man tycker om att göra. ”Jag älskar att sjunga, men jag är inte bra på det”, säger Lebowitz. Och ”de flesta författare som jag känner till tycker inte om att skriva” fortsätter hon. Är inte det intressant?

Så titta på dina cirklar. Vilka aktiviteter återkommer du till om och om igen? Där har du din talang. Det är den aktiviteten du ska ha som yrke, lägga ditt krut på. Det krutet kommer inte gå till spillo.