Fredrik Backman

Igår lyssnade jag på författaren Fredrik Backmans sommarprat från 2017 för andra gången. Första gången var hösten 2017 på en grundskola i Täby. En av mina elever behövde analysera det. Det fångade mig direkt. Vilken oerhört insiktsfull lyssning om författarskap. I sommarpratet vänder Backman sig till ungdomar som funderar på att bli kreatörer av något slag, och knockar sönder vanliga blockeringar till skrivande. Hur många är det inte som vill skriva men som aldrig kommer till skott, eller som aldrig avslutar sina texter, eller som ger upp efter att ha blivit refuserade av ett förlag? Många, på grund av föreställningar och blockeringar.

Nyckeln till att skriva bra ligger i att känna någonting när du skriver, säger Backman. Lustigt nog ger han samma tips som jag själv gett till elever som inte kunnat få ner ett ord på skrivuppgifterna utan min hjälp. Jag har låtit dem lyssna på en låt som fångar känslan i det de ska skriva. ”Skriv nu medan du lyssnar!” har jag sagt, och så har jag gått runt i rummet under tiden som musiken spelats (ingen chans att jag sitter still när något så spännande sker). Det har funkat varje gång. Eleven hamnar som i en trans, en egen bubbla, och skriver med ett flöde jag inte sett förut. Utan filter. Bara känslan som forsar fram likt en flod. Just där och då blir känslan helt hänsynslös. En flod lyssnar inte på någon. Ingen inre kritiker, ingen rädsla för vad läraren ska tycka. Eleven lyssnar inte på någon. Nej, inte ens sig själv.

Lyssna gärna på detta unika sommarprat. Jag kommer i alla fall lyssna på det igen. Och igen.