Fake

Den där snubben som jag nämnde igår verkar vara en lurendrejare. För det första har jag aldrig hört om att det ska vara så lätt att hitta guld, att bara plocka jättestora klimpar från marken. Och för det andra har han andra videor där han ska ha hittat bautastora guldklimpar. Det verkar förresten som att han har spelat in sina videor i Kazakstan, om man ska tro en annan youtuber som är jättearg på mystiske snubben. Nåja.

Att gå längs Igelbäcken för att leta efter guld är nog ingen bra idé, heller. Där man letar efter guld bör stenarna vara runda.

Så jag tänkte att jag kanske kunde skaffa en metalldetektor och leta efter annat istället. Men vet ni vad? Man måste ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen för att över huvud taget få använda sin metalldetektor. Ha ha! Man ska rita på en karta åt dem exakt var man tänker leta. Det finns fler regler än så, och uppfyller man alla kraven kan man få tillåtelse att använda metalldetektor under en begränsad tid. Helt sjukt! Jag gav upp bara jag tänkte på det.

Det är förbjudet enligt lag att leta efter fornfynd. Men tänk om man ändå skulle råka hitta det? Då kunde det ju bli jättesvårt att bevisa att man inte hade letat efter detta avsiktligt. Man riskerar böter och till och med fängelse. Oj oj oj. Känns som att man inte får ha kul i detta land.

Så nu skippar jag metalldetektorn. Det verkar som att ingen kan hindra mig från att leta efter mynt, ringar och annat kul med bara dykarutrustning. Det gör youtubern DALLMYD i en av sina videor. Han blir så glad vad han än hittar. En störtskön kille. Om man hittar t.ex. en ring så måste man lämna in den till polisen här i Sverige. En schysst regel, tycker jag. Om polisen inte lyckats hitta ägaren inom tre veckor så får man tillbaka den.

Jag skulle vilja göra det här bara för skojs skull. Och tänker man efter så sparar jag flera hundralappar eller t.o.m. tusenlappar på att inte leta med metalldetektor. Dels är bra metalldetektorer dyra och dels ska EN ansökan till Länsstyrelsen kosta 700 kr, om de inte har höjt priset. Sannolikheten är ju stor att man bara hittar mynt.

Men först gäller det att skaffa dykcertifikat. Yay!