Skämt

Scott Adams säger att om man är på väg någonstans för att träffa nya människor eller vänner så ska man förbereda sig. Ungefär som en advokat/åklagare behöver förbereda sig framför spegeln inför en rättegång, tänker jag (har precis sett filmen En kvinna bland män). Adams radar upp vilka byggstenarna är för roliga skämt. Jag tycker Adams är väldigt rolig. Hans böcker och serier är komiska, fast han är inte ett dugg rolig ”i verkligheten”. Fattar inte hur han lyckas tjäna så mycket pengar på att hålla föreläsningar…

Hursomhelst är han en mästare på kommunikation. Hans tips om hur man skämtar är suveräna. Man ska alltid bära på minst 10 noga inövade skämt/roliga berättelser vart man än går, är hans råd.

Det får mig att tänka på Hitta Nemo, där clownfisken Nemos pappa knappt kan leva upp till andras fördomar om clownfiskar. Alla förväntar sig att Nemos pappa ska vara en clown. Men tyvärr är han varken clownig eller rolig. Dels har han ingen vidare livserfarenhet (han lämnar aldrig hemmet). Dels har han inte riktigt koll på introt på sitt framtvingade skämt och hakar upp sig på irrelevanta detaljer. Tid går till spillo. Folk som lyssnar till skämt blir som otåliga barn. Är skämtets första minut dålig kan man omöjligt få lyssnaren på kroken (no offense, fish).

Det var allt.