Preppa

Många tror att vi går mot sämre tider. Modevärlden har primat folk för en kommande apokalyps med sina naturfärgade, tåliga kläder. För första gången, i våras, hamstrade gemene svensk konservburkar, precis som man gör i Libanon med jämna mellanrum (krigen kommer regelbundet). Alla i Sverige fick broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i postlådan. Det är i alla fall inte länge udda att preppa.

Det är 17 grader i vår lägenhet. En granne mätte temperaturen. ”Det är inte godkänt,” sa han. Förra året lyckades en annan granne få hyresvärden att höja temperaturen. Vi fick en normal termperatur för första gången under våra 10 år i lägenheten. Men nu är vi där vi är. För ett par månader sedan tänkte jag att det skulle vara smart att hamstra när ingen annan verkade göra det. Köpte på mig massor av konserverad makrill i tomatsås som var prisnedsänkt (55 kronor för 3 förpackningar à 3 konserver. Sedan köpte jag en massa konserverade linser. Och så värmeljus i fall vi skulle vara utan el i någon gång i vinter. Men ni kan nog gissa vad som hänt med värmeljusen.

De flesta av värmeljusen har gått åt. Inte på grund av något elavbrott. Nej, det är för att hyresvärden inte har gett oss en skälig temperatur i huset hittills i år. Varje dag går det åt två värmeljus som brinner i 12 timmar. De värmer ganska bra. I morse när jag tände ett par nya ljus betraktade jag lågan. Först blir den svagare till den grad att man tror att den ska slockna. Men sedan kysser stearinet det och lågan blommar, blir stark. ”Undrar vem som uppfann stearinet,” sa jag till Gubben. ”Mmm,” sa han. Då fick jag idén: Jag måste lära mig att göra stearinljus!

Min prepping har nämligen varit av två olika slag: ett för egen konsumtion, och ett för byteshandel. Det är något som Schindler´s List inspirerat mig till. I Nazityskland blev den en slags livlina för de utsatta. För de som aldrig hade kunnat föreställa sig ett sådant scenario.

Så jag inhandlar eller planerar att handla för eventuell byteshandel. Varor som skulle bli hårdvaluta efter folk rensat eller plundrat alla livsmedelsbutiker:

  • konjak (håller värmen)
  • kaffe (folk är beroende av det, och dessutom ger varm dryck tröst under svåra tider)
  • sylt (ger något sött att se fram emot varje dag)
  • choklad (samma som föregående)
  • tändstickor (håller värmen)
  • tandtråd (finns inget som irriterar så mycket som mat mellan tänderna)
  • toapapper

Jag kan inte komma på något mer för tillfället. Ja, och så värmeljus, som jag ju kan tillverka själv redan nu om jag bara lär mig.