Bär mask

Nej, det är inte ett munskydd jag pratar om, fastän jag förespråkar även det. Det handlar om hur man beter sig och hur man omprogrammerar sig själv.

”Det är det dummaste man kan göra!” sa en studiekompis till mig efter ett patientbesök under min praktik. Jag skulle introducera några övningar åt en röstpatient. Jag tyckte att övningarna var fåniga, och dolde inte farhågan om att kanske även patienten skulle tycka likadant. ”Det här kanske känns lite fånigt,” inledde jag röstbehandlingen. Det var den frasen som var det dummaste man kunde säga.

Ett återkommande problem under praktiktiden var det som handledarna kallade mitt ”professionella förhållningssätt”. Det de egentligen sa var att jag behövde låtsas att jag hade koll på vad jag gjorde. ”Fake it ‘till you make it.” Det var supersvårt. Men det är bara så. Man kan inte vara sig själv jämt. Det är helt enkelt inte OK för andra. Var tid och plats kräver sin mask. Det är något jag fortfarande lär mig.

En blogg för män, som är lika användbar för kvinnor, berör just detta. Ibland är det formuleringar som får polletten att ramla ner, och det är just det bloggaren av The Art of Manliness gör för mig. Om någon av mina handledare hade sagt att bära en mask har flera fördelar, och pekat att masken övertygar en själv till slut om att man är just den som man spelar, så hade jag hoppat på det direkt. Ännu bättre: om åtminstone en av handledarna hade frågat mig om jag gillade att spela teater hade de hittat ett av mina största intressen. Resten hade då gått på räls.

Om DU inte riktigt fattar varför du ska bära en mask, fråga då dig själv vad fördelarna skulle vara med att ändå göra det. Försök hitta något inom dig som skulle göra detta lättare. Kanske har du velat vara som någon du sett på film? Imitera då den personen framför spegeln. Kopiera röst, kroppsspråk och ordval. Gör sedan samma sak med en profession – läkare, receptionist eller försäljare – och lek med rollerna. Håll inte tillbaka.

Masker kliar, är svåra att se igenom och får en att svettas. Men man vänjer sig om man har dem på tillräckligt länge. Svetten får man tänka bort. Var tid och plats kräver sin mask. Det är något jag fortfarande lär mig.