System: Daglig kettlebell

Nu när jag har övergått från att sätta upp mål till att ha olika system igång gäller bara en sak: Ett system för träning!

Allt i livet är en förhandling, var det någon som sa. Med andra människor och inte minst med en själv. Den som går med på en deal som svider för mycket kommer göra allt för att göra det minimala. Helst pulverisera dealen helt och hållet.

Så igår bestämde jag mig för att deala mig fram till en daglig träningsrutin. Jag måste hitta en träningsform som jag kommer ha maximal nytta av, alltså i så många områden som möjligt i livet. Mitt träningsredskap fick bli min egen tyngd, och en kettlebell på 4 kg (till att börja med).

Jag har en beundran för kettlebells. För det första känns de så ”Rocky” och för det andra tror jag att att de är det mest naturliga träningsredskapet på denna jord. Tänk bara på saken. Vikten på det man lyfter i vardagen – en säck, ett barn, jord i en spade – väger inte likadant från gång till gång. Speciellt inte ett barn, som kan protestera mot lyftet eller plötsligt se något intressant och vända sig mot det mitt i ett lyft. Samma sak med kettlebellen. Du svingar den olika snabbt eller i en annan bana från gång till gång. Vikten blir olika och hela din kropp behöver anpassa sig för att behålla balansen. Så jag håller mig till kettlebellen. Den dealen säger mig att jag aldrig kommer ångra att jag tränade med en sådan. Jag kommer alltid ha nytta av den träningen. Systemet tuffar på.

Så till den andra delen av dealen: Hur länge ska jag träna varje dag? Jag satte 10 minuter framför mig, till träningsmusik på Youtube – ett enkelt sätt att hålla sig till tiden. Men när jag höll på förstod jag att jag bara skulle orka till 7 minuter (efter fem minuter med intensiv kettlebellträning började jag snegla på mobilen för att se hur mycket som återstod). Så 7 minuter får det bli. Den dealen kan jag köpa utan att känna någon sveda. Den dealen kommer jag hålla fler gånger än inte.

Testa du med! Här är några övningar på 2 minuter. Här är bra musik, fast man får spela om den för den är bara fyra minuter lång.