Nya mål. Eller?

Nytt år. Nya mål för många. Sådant som kan uppnås på vår nya spelplan – ”det nya normala”. Det coronanormala. Eller?

För många återstår det gamla goda målet att bli rik. Kanske i synnerhet i dessa tider med uppsägningar och ett för många hotfullt framtidsscenario där AI tar de flestas jobb. Många behöver sadla om till något teknikklingande, säger experterna. Kanske inte så kul att höra för en 35-plussare. Tror inte att jag någonsin kommer bli en bra programmerare. Men jag skrev ändå in mig på ett IBM-program om tillämpad AI för två månader sedan. Det gick oväntat bra till en början. Tills Pythonkursen började. Python är ett programmeringsspråk. Laborationerna sattes inte i något vettigt sammanhang. Varför skulle jag vilja plocka ut Michael Jackson ur en lista med John Lennon, David Bowie och Elvis Presley? Har inte rört Pythonlabbet på fyra veckor nu. IBM påminner att jag ligger efter. Jag är rädd, helt enkelt. Men behöver jag vara det?

Jag läser Scott Adam’s How to Fail at Almost Everything and Still Win Big. Han skriver att man inte behöver vara bäst på något egentligen, utan det är summan av all medelmåttig kunskap man har som räknas. Tillsammans blir det en unik soppa – du. Med det tänket spelar du alltid på hemmaplan. Det säger sig självt. Ingen kan utkonkurrera dig när det inte finns några konkurrenter. Du är ju unik. Det som åligger dig är att lära dig lite om mycket. Helst sådant som alltid är bra att kunna. Att kunna en del om psykologi, till exempel. Att kunna skriva bra, till exempel. Då har du lärt dig sådant som du aldrig kommer ångra att du kunde.

Hur ska man lära sig dessa, då? Inte genom att sätta upp mål, utan genom att sätta vissa vanor i system. Då vinner du varje dag, för du gjorde någonting bra. Varje dag.

Har du för vana att borsta tänderna varje dag kommer du vara en vinnare oavsett om du når din dröm att bli nästa ambassadör för Pepsodent eller inte. Ingen förlorar på att ha god tandhälsa. En god tandhälsa är alltid bra att ha. För goda relationer, för plånboken. Ja, ni fattar. Man ska alltså välja att göra sådant som alltid kommer göra en till vinnare, oavsett om man misslyckas med ett visst projekt eller inte. Misslyckanden är bra om de inte kostar för mycket. Men det viktigaste (dvs systemet) kommer du alltid ha kvar. Systemet inbegriper misslyckanden likaså. De kan man ju också lära sig av. Och du har fortfarande lärt dig lite om mycket. Systemet tuffar på.

Jag läste en uppfriskande artikel i morse, i Svenska Dagbladet: Så blir du rik: Gå upp 04 – ha ”håll käften-attityd”. Den slutar bra.