Mujaddara på 15 minuter

”How can you make lentil soup without onions?!”

Det var frågan jag fick från en libanesisk kvinna med silverhår. Dessutom pensionerad bankdirektör och boende i ett förfallet område som en gång var hemvisten för diplomater: Verdun i Beirut. Nadia, som hon hette, ringde mig varje dag under den tid då jag var sysslolös. Som en mor till två vuxna män hade hennes standardfråga blivit: Vad har du ätit idag? Hon blev snabbt misstänksam när mitt standardsvar blev potatisgratäng.

En dag svarade jag för ovanlighetens skull att jag hade lagat linssoppa. ”Vad hade du i den?” frågade hon direkt, som för att säga att det inte dög som svar. Jag sa nog ”bara linser”. Kanske sa jag också potatis (jag minns inte). Då kom den förskräckta frågan som inleder detta inlägg. Jag förstod den inte, för jag förstod inte hur en linssoppa måste lagas enligt libanesisk lag. I Libanon finns lagar, lagar som man följer och lagar som man inte följer. Jag hade precis brutit mot en lag som man följer.

När jag kom hem till Sverige blev jag varse om internetkocken Joumana Accad. En dag lagade hon en linsgryta som heter ”Mujaddara”. Jag hade en faster som lagade den bättre än någon annan och blev förtjust när jag nu hade chansen att äta den igen fastän faster var långt borta. ”The secret is in the onion” sa hon, mycket likt det Nadia hade sagt några år dessförinnan. Men Joumana tog det lite längre.

Nu har jag ett recept för er, som jag är skyldig att tacka inte bara Nadia och Joumana för, utan också min svägerska (namn utelämnat). Det möjliggör för var och en i detta avlånga land att laga en av de bästa libanesiska rätterna på bara 15 minuter. Dessutom vegansk och glutenfri. Here we go!

Recept för fyra personer.

Ingredienser:

8 st Änglamark gröna linser à 380 g i tetrapack (alltså kokta linser)

4 gula lökar

Raps- eller solrosolja, alternativt olivolja för tillagning

Pressad citronsaft från en eller två citroner

Salt och peppar

Tillbehör:

Färskt orientaliskt bröd (märket Garant har goda bröd)

Tomatsallad.

Tillagning:

  1. Hacka löken i stora skivor. Enkelt och du hinner inte bli tårögd.

2. Stek löken i en lättdiskad kastrull med höga kanter tills löken blir brun eller till och med svart. Maximal värme går alldeles utmärkt. Detta kan kännas väldigt ovant, men kör bara på. OBS! Det är viktigt att den friteras, så du måste ha tillräckligt med olja i (men ha inte i för mycket; det ska vara tillräckligt för att nästan täcka löken). Det du precis har gjort är att du har lockat fram lökens sötma och låtit löken marineras i den. Smaken blir fantastisk, och är som sagt HEMLIGHETEN.

3. Medan du steker löken (låt den sköta sig själv), så tömmer du vätskan ur tetrapacken och sköljer bort allt bubbel som uppstår när du börjat hälla vatten i tetrapacken. Du behöver inte ta ur linserna, utan låt bara den öppna tetrapacken stå under kranen tills bubblet är borta (se till att inte alltför många linser flyter ur).

4. Töm tetrapacken i kastrullen och banka i botten så att inget går till spillo. Blanda runt linserna ordentligt så att de gifter sig med löken. Salta och peppra efter behag. Låt linserna värmas upp i 3 minuter. Maximal värme går alldeles utmärkt.

5. Töm kastrullen, servera generöst. Pressa över lite citron om du gillar det. Annars är det gott som det är. Salta och peppra mer om du vill. Ät med bröd i små nypor. Skippa skeden.

Det var Mujaddara på 15 minuter. En fantastiskt nyttig och matig rätt! ENJOY.