Det gyllene snittet – Del 1

Jag såg på ett klipp igår ur årets Idol. En ung tjej bredde på om hur hon ”stack ut” från mängden. Det är tydligen det man ska göra nuförtiden – ”sticka ut”. Hon tänkte att det kom till uttryck i hennes garderob. Den gick helt enkelt ut på att hon satte ihop några tygstycken eller klippte inköpta kläder lite hipp som happ och tog på sig dem. Mycket riktigt påpekade en av jurymedlemmarna att in till studion kom det en tredjedels harlequin och refererade då till den unga tjejens tröja. Hon gick vidare i tävlingen.

Hon gick vidare i en tävling avsedd för idoler eller inspiratörer. En massa unga människor som ser på får då för sig att det är en sådan där tjej med ett sådant där sinne som är åtråvärd. Tänk vad mycket bättre det hade varit om flickan blivit småsågad som karaktären Andrea i The Devil Wears Prada med ett ”you have no sense of style” och blivit av med det där pretentiösa jag-gillar-att-sticka-ut. Istället får hon fortsätta göra bort sig på bästa sändningstid och tro att hon är charmig.

Men hon våldför sig på det gyllene snittet. Ett brott mot skönhet, ett universellt brott mot konst. Något som aldrig kan beundras. En tävling mot det gyllene snittet är en tävling man inte kan vinna.