Lever gör jag

Har startat med paleo/LCHF-kost idag. LCHF har jag kört tidigare och det har varit det bästa jag gjort i kostväg. Min hy blev helt fantastisk, min energinivå höll i sig efter jobbet och min kropp blev lätt att klä snyggt. Så varför slutade du? frågar många. Jag åt för enformigt, och jag blev lat. Så var det.

Men det ska inte bli någon daglig check-up framför spegeln varje dag, inte. Sådant föder bara negativt självprat, i alla fall för mig. Jag vill äta så här enkom för att kroppen behöver näring. Så pass gammal är jag nu att jag kan känna vad som funkar för min mage och inte. Så varför fortsätta äta sådant som jag vet drar ner på livskvalitén? Finito med det. Man ska vara smart, så är det bara.

Därför har jag precis tagit ut kycklinglever ur ugnen. Lever är supernyttigt och billigt. Framför allt gott (om man vet hur man ska krydda det). Det här receptet är nog det enklaste och mest tids- och diskbesparande man kan göra med lever. Det är en anpassning av min moster Rosines recept:

Köksverktyg/tillbehör:

En matsked

En grönsakskniv

En citronpress

En ugnssäker form (jag tog en pyrexform)

Aluminiumfolie

Ingredienser:

1 paket kycklinglever

2 ekologiska citroner

5 ekologiska vitlöksklyftor

1 msk sjukryddor (hittas i Mellanösternaffärer)

1/2 msk salt

Olivolja

Tillbehör:

Valfri grönsallad

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader, värme från toppen och botten.

2. Ta en ugnssäker form. Beklä den med aluminiumfolie.

3. Häll i sjukryddor och salt på foliaget i formen.

4. Öppna paketet med kycklinglever och töm innehållet rätt i formen. Blanda levern med kryddorna och saltet så att varje lever får sin beskärda del.

5. Ta ett vitlökshuvud och skär bort fem klyftor. Ta bara bort det yttersta skalet och placera klyftorna här och där i formen.

6. Pressa en citron och häll ut citronsaften över levern. Se till att varje lever får sin beskärda citrondusch.

7. Låt levern tillagas i ugnen i ca 45 minuter. När den är klar ska levern vara mörkbrun och köket ska dofta.

8. Ta ut levern, pressa den andra citronen över och ringla över lite olivolja.


Till efterrätt blir det en liten ekologisk banan. De andra bananerna, kanske sju stycken, har jag skurit och fryst in. Det får bli min (kaliumrika) glass någon annan dag.

Och senare i eftermiddag blir det ingefärste. Jag köpte ekologisk ingefära. Ska skära en liten bit och lägga den kokande vatten.

Det är så det funkar. Det som är verkligt nyttigt för oss människor ligger rakt framför nosen på oss. Come on and take it!