Filmrecension: A Quiet Place

Nu drar inga komedier och knappast några kriminalare heller. Det är bara dystopier som gäller. Så igår såg jag på A Quiet Place på Netflix.

Den handlar om ett par och deras tre barn som måste hålla sig knäpptysta. Annars blir de uppätna av hörsamma utomjordingar. Några minuter inpå filmen konstaterar Gubben och svägerskan att filmen är trist. De tappar snabbt koncentrationen, men jag fastnar.

Som tur är kan hela familjen tala teckenspråk, eftersom det äldsta barnet – en obstinat tonårstjej – har vad som förefaller vara en ensidig dövhet. Den heroiske pappan, spelad av John Krasinski, avhjälper denna dövhet med ett hemsnickrat cochleaimplantat. Ibland misslyckas familjen fatalt men för det mesta är de briljanta på att uppfylla livsvillkoren. Något som bekymrar tittaren är dock att mamman är höggravid. En nyfödd bebis kommer ju inte kunna hålla tyst, direkt. Hur ska det gå?

Denna överhängande oro påminner om en av mina barndoms skräckbilder ur kriget i Libanon. Mamma hade berättat att libaneserna ibland gömde sig i skyddsrum undan fotsoldater. Vid ett sådant tillfälle var det en kvinna som desperat försökte hålla tyst på sin skrikande bebis. Andra i rummet började klaga med skräcken i blicken. Men bebisen bara grät och grät. Till slut måste kvinnan ha ihjäl barnet för att rädda de andras liv. Hoppas mamma bara hittade på det där för att lära mig hålla truten.

Det jag gillar mest med filmen är att huvudrollsinnehavarna, föräldrarna, faktiskt är gifta med varandra på riktigt. Jag älskar Emily Blunt, och man kan se hur kär hon är i sin Krasinski. Supervackert och romantiskt! Slutet, däremot, är en riktig besvikelse.

Efter filmen hoppar man till när folk i rutan börjar väsnas. Så absorberad blir man av A Quiet Place. Så snabbt vänjer man sig vid nya livsvillkor om behovet är tillräckligt stort. Kopplingen till corona är inte svår att dra.