Kolonilotten

Så har jag nyligen fått min kolonilott efter ca 2 års väntan. Beskedet från styrelsemedlemmen Elisabet gjorde mig överlycklig och alla fick så klart veta. Dvs om beskedet att en lott nu var tillgänglig om jag fortfarande var intresserad. Och det var jag. Kanske för intresserad. Vi stämde träff i trädgården, en gammal slottsträdgård här i Järfälla. Trädgården låg så fin, så undangömd… Och där var den. Skogen. Djungeln. Den förvildade. Min lott. En äldre man hade lämnat den efter sig eftersom han inte längre orkade ta hand om den. På lotten fanns ett äppelträd, humle och vinbärsbuskar bl.a. och som jag var för okunnig för att kunna identifiera själv.

Elisabeth tittade allvarsamt på mig:
-Har du TID för det här? Har du någon som kan HJÄLPA dig?

Jaaa… Föga anade jag att frågor som dessa skulle eka varje gång man gick till den där lotten. Jag har fått höra lite olika varianter från kolonilottsägare:

Dam med svensk härkomst:
-Utför du straffarbete? *flin*
Herre med okänd härkomst:
-Oj, oj, oj, så du jobbar! *stackars*
Dam med latinamerikansk härkomst:
-Varför använder du inte en fräs? *duuuuh*
Herre med palestinsk härkomst:
-Var är din man? Varför hjälper han inte dig? Jag ska skälla ut honom när jag får se honom! *förargad*
Herre med schweizisk härkomst:
-Du kommer aldrig hinna klart i år! *sådetså*

Och alltför många förbannar äppelträdet som jag fått avdrag för. De beklagar sig över den skugga som den kastar över en liten del av min lott. De förlorade kvadratmetrarna ska jag börja kalla dem. Aldrig kunde jag föreställa mig att man kunde störa sig på skugga. För odlare är det tydligen något förfärligt hemskt.

Fortsättning följer.