Styrkor och svagheter

Min styrka i skolan var språk. Läsning, berättande och skrivning. Ganska tidigt, i årskurs 2 eller 3, blev jag varse om att hade fallenhet för att memorera ljudstridig stavning. Och så hade jag turen att en tjej i klassen en vacker dag i andra klass tog sig an mig, lite lillgammalt så där, kanske med påputtning av sin psykolog till mamma, jag vet inte. Hon brukade komma fram till mig och be mig läsa upp mina sagor. Om och om igen. Kan nu inte låta bli att tänka att allt kanske var en planerad hjälpaktion för att lyfta klassens enda invandrarbarn (det andra utlandsfödda barnet var adopterat av svenska föräldrar). Hursomhelst var tanken god. Det hjälpte oerhört mycket att få en kompis i klassen som visade personligt intresse.

Lika bra som jag var på att hitta på sagor var jag dålig på att pyssla. Det tog lång tid att komma igång och slutföra uppgifterna. Min kompis stod inte att se någonstans vad jag kan minnas. Andra kamrater stod nog högre i kurs vid sådana tillfällen. Jag försökte prata ihjäl uppgiften, skapa opinion så att andra också tyckte uppgiften och dess moment var märkliga, men ingen lyssnade. De tycktes vara helt absorberade i sina uppgifter. Jag bara mumlade för mig själv i försöket att kamouflera vilsenheten bland alla attiraljer. Jag visste inte ens vad allt kallades.

Det finns ett fotografi där vi andra- eller tredjeklassare poserar med våra nyskapade käpphästar utanför Vibytorpskolan, den gamla faluröda byggnaden vid järnvägen där vi går våra tre första år i grundskolan. Klasskamraterna flashar med akvarellfärgade hårdpappshästhuvuden och deras fastklistrade manar av garn (käpparna fick vi av fröken Lena). I vänstra hörnet står jag i snorgröna kläder och nedböjt huvud med min käpphäst. De cirka 15 cm långa garnbitarna på min hästs huvud är bruna och ligger för glest ifrån varandra. Brunt och glest är fult, tycker åttaåriga jag.

Och det är ju sant.