Barndomens vinterlov

Biblioterapi intresserar mig särskilt mycket i våra skärmtider. Att sitta med en bok i knät en stund varje dag och tänka långsamt. Ännu bättre blir det när man läser högt för någon annan. Då får man läsa ännu långsammare, stanna upp och dela tankar. Bonda. Det ska bevisligen vara bra för människan psyke.

Tonåriga jag och min syster gjorde det bara under en period om året. Det var under vinterloven. Vi satt i mitt björkträpanelade rum, i gillestugan, husets varmaste rum tack vare träet och de långa värmeelementen, och läste för varandra. Vi hade dukat soffbordet med pepparkakor och lite must. På övervåningen kanske min lillebror spelade nitiskt på pianot. Då var han i sitt defaultläge. Yngsta lillsyrran hade alltid något för sig, antingen ute med kompisar eller inne på sitt rum, det minsta sovrummet i huset.

Ett program som gick på morgnarna och som gav mig ett enorm lugn handlade om Beatrix Potters fabler. Vi mötte henne sittandes vid sitt skrivbord där hon skrev ett brev i form av en berättelse. Berättelsen animerades och var alltid spännande. När berättelsen var slut var vi tillbaka i verkligheten, i vackra Miss Potters arbetsrum. Jag tänkte på hur prydlig hon var fast det var tidigt på morgonen i hennes England. Själv satt jag i pyjamas med oborstade tänder, på tom mage för jag hade inte hunnit äta, i desperat behov av en dusch. Miss Potter vek ihop sitt brev, stoppade det i ett kuvert och skrev adressen med sin reservoarpenna.  Jag drömde om att ha en reservoarpenna men hade aldrig sett någon i affärerna. Hon tog på sig kappan och uteskorna, promenerade en bit och postade brevet. Jag ville vara som hon. Jag ville ha ett ”jobb” på lovet precis som hon. Jag saknade rutinerna som skolan gav.

Rutinen som skapades då var just högläsningen med min lillasyster. Jag vet inte om vi någonsin kommer kunna sitta så där igen och om det kommer kännas naturligt. Det återstår att se.