”You can’t have both.”

Jag kollade på en dokumentär om stilikonen Iris Apfel – en äldre dam med en förkärlek till färgglada accessoarer. Hon måste ha sagt ordet ”fun” minst tio gånger. Ganska kul inställning för en så gammal dam, som mycket märkbart oroade sig för sin hundraårige mans hälsa.

Hennes svar på varför hon aldrig skaffat barn tilltalade mig, och stämmer mycket med hur jag själv känner: ”You can’t have it all. Something’s got to give.”

Själv känner jag att livet skulle bli rejält komplicerat om vi skaffade barn. Jag skulle vara så kluven mellan jobbet och moderskapet (att vara hemmafru är inget alternativ.) Jag skulle må otroligt dåligt om jag behövde vabba mycket. Det skulle hela tiden finnas en oro för barnet under arbetsdagen samt en ständig beredskap för att behöva åka till barnets skola och kanske hämta pga någon oförutsedd händelse.

Nix. Jag har det jag vill nu, och det jag har går inte att mixa med ett lyckat moderskap. Det gick inte för Iris, och det går inte heller för min del. Så enkelt är det. Och det är skönt att vara harmonisk i den insikten.