Vincents öra

Eftersom jag är uppvuxen med lyrik tenderar jag att tänka och tala metaforiskt. Med mitt öra riktat mot rälsen söker jag metaforer som efter mynt, medan livet händer. På buss 618 i veckan hittade jag en till metafor.

På den bussen var det en arbetskamrat som berättade om olika jobb han haft. Listan var lång och varierad. Jag anar att hans charmerande personlighet gett honom alla dessa anställningar. Ett av dem var som djurskötare på London Zoo. Där fanns en giraffkalv som hette Vincent. Det är möjligt att Vincent fortfarande levde, berättade han.

Giraffen Vincent hade bara ett ytteröra. Det beror på att hans mamma nafsat så mycket på hans andra ytteröra att det försvann, sa arbetskamraten. Som så många gånger tidigare, hittade jag en metafor och plockade genast upp den. Vincents mammas kärlek hade gjort honom funktionshindrad!

En giraffmammas kärlek. I bandet Pink Floyds låt Mother får en (människo)mamma alla möjliga frågor från sin vuxne son. ”Mamma, ska jag göra si eller så? Tror du de kommer skada mig? Borde jag bygga en skyddande mur mot omvärlden?” Och mamman svarar: ”Lilla gubben, mamma ska skydda dig mot allt. Mamma kommer kolla upp alla dina flickvänner åt dig. Så klart mamma kommer hjälpa dig bygga muren.”

Lärdomen? Metaforen? En mors kärlek är inte alltid kärlek. En mors kärlek kan nafsa sönder ett öra.