Ett steg bort

Såg en dokumentär på SVT play om Mikael Nyqvist. Dokumentären lugnade ner mig när det gäller en sak. Den talade till mig och sa: ”Ja, du är udda, men du är inte ensam om det. Det kanske rentav är det som får folk att tycka om dig. De som tycker om dig, vill säga.”

Jag skriver inte på min mobil idag. Inte heller från jobbdatorn (om jag nu någonsin har skrivit på bloggen från den datorn). Nej, jag använder ”gamla Bettan” – HP:n som jag skrev mitt examensarbete med. HP:n som köptes enkom för det arbetets skull. Jag köpte den på sommaren före mitt sista år på Karolinska. Jag satt och sökte på SPSS-akuten, tror jag det hette, och ville få klart för mig exakt vilka statistiska analyser jag skulle göra ett halvår senare. Allt skulle vara riggat långt i förväg, för jag hade ingen kursare som jag delade arbetet med.

Jobbar bäst själv. Så stod det på en lapp som en av mina klasskompisar på gymnasiet delade ut till mig, inkognito, en dag då vi fick vårt (enda) besök av diakonissan. Vi fick varsin bunt med lappar som det stod olika egenskaper på. Man delade ut alla lapparna i gruppen man satt med, en lapp till den klasskamrat som egenskapen passade bäst in på. Och så fick jag den lappen. Minns inte de andra lapparna. Det gjorde lite ont. De där tre åren var fullspäckade med projekt där vi fick samarbeta. Och så fick jag en sådan lapp som ett kvitto på de tre åren. Jobbar bäst själv. 

Det stämmer nog. Jag jobbar med många runt omkring mig, men ja, jag jobbar ju egentligen själv. Planerar själv, verkställer själv. Irriterar mig enormt på de som jag anser inte är ärliga på jobbet, och då menar jag ärlighet på många plan.

Och så undrar jag om det faktiskt är jag som inte är ärlig. Är jag där jag borde vara, vill vara? Eller är jag irriterad för att jag är uttråkad, för att jag inte inspireras längre?

Same, same, but different. Så sägs det. Men jag köper det inte. Kanske borde jag göra mer som Mikael Nyqvist när han var i livet. Inte vara rädd för att gå vidare. Och framför allt, inte förebrå mig själv för det.