Helen

Åren 2007-2009 studerade jag Bibeln med en nigeriansk kvinna som hette Helen. Hon var hårfrisörska, och på helgerna kom många afrikanska damer till henne och fixade håret. De gör så, de afrikanska damerna i Beirut. Håret drar dem samman och de får lite tjejtid ifred.

Mitt i allt fixande i salongen där hon var, satt jag och lärde henne saker. Hon brukade involvera sina kunder, också, och ville att jag skulle berätta mer för dem. Det var lite svårt för mig att ställa om och prata med en ny person. Helen märkte nog det.

Hon var speciell. Då, liksom nu, har jag svårt för att släppa in människor i mitt liv. Då kämpade jag mycket med värdelöshetskänslor och ville inte låta andra lära känna mig så att de inte skulle inse hur dålig ”egentligen” jag var. Så jag hoppade över vissa lördagar med Helen.

En gång ringde hon mig och sa: ”Stef, I NEED you.” Hon bad mig att komma, för hon tyckte jag var bra och att det jag berättade peppade henne.

Hon var flera år äldre än jag, och gift. Vi hade helt olika liv. Jag var en singelstudent i mitt eget hemland. Hon var utlänning i ett land där man såg ner på svarta. Hon var tuff. Det var inte jag. Hon tyckte om sig själv och var öppen om sina önskningar. En gång berättade hon att hon försökt bli gravid länge, att hon genomgått behandlingar men att inget fungerat. Det smärtade henne djupt.

Jag kunde inte förstå det då. Har inte tänkt på Helen på flera år. Men denna fredag gör jag det. Undrar om hon fixar någons hår imorgon.