Prenumerationer

Idag har jag sagt upp två digitala prenumerationer. Jag går i tankar att växla upp till heltid (jobbar just nu 80%) men vill först se om jag ändå kan nå upp till mina sparmål genom att skära ner på fasta utgifter och på så sätt tjäna in en del av den förlorade inkomsten den vägen.

Det är lite svårt att veta vad man ska göra. Både mannen och föräldrarna når pensionsåldern inom 20 års tid och man vill ju vara förutseende och klok med sina investeringar. Samtidigt vet man att det inte finns några garantier. Jag tycker det är så lustigt när vissa pratar om framtiden som om den är helt utstakad för en.

Om jag någonsin haft en sådan föreställning (att livet kommer gå på som på räls) så blev den som bortblåst när jag praktiserade inom neurorehab. Där såg man patienter som i sina bästa år var med om traumatiska hjärnskador (t.ex. genom fallolyckor), eller fick hjärnblödningar i samband med förlossningar eller bara som en överraskning.

Annat man såg inom neurorehab var äldre människor som nått pensionsåldern och som verkade ha det väldigt förspänt. Men vad tjänade deras feta sparkapital till när de blivit dementa och deras sambos eller särbos med stor sannolikhet skulle lämna dem för någon annan rik person som inte var dement?

Katastroftänk är något jag alltid har haft, av förklarliga skäl. Men jag tror att det skyddar att vara ödmjuk inför livet. Det finns en bibelvers från en av mina favoritböcker – Jakobs brev – där det står så här:

”Ni som säger: ”I dag eller i morgon skall vi fara till den eller den staden och stanna där ett år och göra goda affärer”, ni vet inte hur ert liv blir i morgon. Ni är en dimma som syns en kort stund och sedan försvinner.” (Jakob 4:13, 14 Bibel 2000)

Det var dagens tanke. Jag får se hur det blir.