Youtube – en storsyrra för storsyrran

Jag och min syster som kom efter mig är pseudotvillingar. Det är bara 15 månader mellan oss. ”Bara” säger jag nu, men då, när vi var små, var det ett gap som hette duga. Helst skulle man vara först med att bemästra något som vuxna gjorde – annars var man ju ingen riktig storasyster… Så det gällde att se på de vuxna och härma dem. Det var det vi båda gjorde.

Utan större ångest kunde hon lära sig saker i sin egen takt. Fort gick det också! Snabbt snappade hon både mammas cirkuskonster i köket och pappas rappa klipp i frisersalongen, bara genom att stå bredvid och titta på. Men inget av praktiskt värde sjönk in i mitt huvud. Kanske berodde det på att vi tittade på olika sätt. Hon tittade på VAD de gjorde. Jag tittade på HUR de gjorde det, och det ledde bara till teorier. Teorier som skulle hjälpa långt senare och som inte kunde resultera i något färdiglagat ur ugnen, precis.

Jag blev bara räddare och räddare för att göra fel, till och med inför mig själv. Så jag lät bli medan syrran lagade god mat och fixade sitt hår. Hon och många andra försökte hjälpa mig men jag tyckte det var för genant att ta emot hjälpen. Min mur mot omvärlden var hög och tjock.

Sedan revs min rädda och alltför allvarliga mur bort. Efter några år upptäckte jag Youtube. Det visade sig att matlagnings- och skönhetstips från kockar och stylister på Vogue fanns där. Youtube har blivit som någon sorts tålmodig storsyrra som lär en hur man lagar mat, sminkar sig och fixar håret. I lugn och ro tittar jag på tutorials och vågar prova själv! Love it!