Lekar

Jag håller på och kollar vad jag skulle kunna engagera eleverna i nästa vecka. Googlar ”språklekar” och får ett antal intressanta träffar, långa listor med lekar framför mig med instruktioner och allt, och plötsligt känner jag ett obehagligt sug i magtrakten för jag minns tillbaka på lekarna i skolan…

De där lekarna där vi elever instruerades att lägga oss raklånga på golvet med mera. Usch.  Jag fick alltid höra av mamma att golv är smutsiga, så det stred mot varje hjärncell i mitt lilla huvud att lägga sig där! Men jag var tvungen. Och oförutsägbarheten var väldigt jobbig för mig. Tänk om jag inte skulle förstå instruktionerna direkt, och ännu värre: Tänk om läraren skulle tala om för mig att göra något som jag inte ville göra?

Jag minns en gång då instruktionen var att en elev skulle ha ögonbindel och treva efter något som var fastspänt på någon annans kropp. Som bra var slapp jag den leken, men såg på när en av mina tjejkompisar fick slå till en kille på händerna eftersom hans hand hamnade på fel ställen ibland. Den här leken fick vi leka när vi var kanske 11 år. Usch säger jag igen. Hur tänkte lärarna egentligen?

Som vuxen med ansvar för andra barn vill jag verkligen vara noggrann med att välja lekar som alla kan känna sig bekväma med. Jag avskyr lekar som ger chansen till vissa att interagera med andra på ett olämpligt sätt. När man är i grupp och aktiviteten kallas för ”lek” kan det dessutom bli svårt för någon att stå upp för sig själv och säga ifrån. Man riskerar då att kallas överkänslig eller glädjedödare av andra, och sådant är nästan en mardröm för en ung person.

Det enda jag trivdes med när jag gick i skolan var bollekar. Och kinesiska muren. Målen i de lekarna var tydliga och fokus låg på ett fyrkantigt mål och inte på min person eller kropp.