Logopedi

Jag följer en kritikerrosad kriminalserie som heter Line of Duty på SVT. I morgon visas det sista avsnittet för säsong fem, och förväntan är stor. Jag blev nyfiken på vem manusförfattaren är. Det är tydligen en f.d. läkare, Jed Mercurio, som är mannen bakom verket. Det finns en intressant artikel i The Guardian där han drar paralleller mellan läkaryrket och författandet av kriminalserier. Han säger att berättelsen – narrativen – är central i båda fälten. Det är patientens berättelse som ger grunden till diagnossättningen, och det är just berättelsen som packas upp undan för undan (för utredaren och tittaren) i en kriminalserie.

Det gav mig en throwback till min ”medicinska period” i livet som jag ibland saknar. Jag är ju utbildad logoped och var länge mycket inne på att jobba med medicinsk logopedi. Där gäller det att lyssna på patienten och jämföra det man hör med det litteraturen säger om olika åkommor.

Jag var dock lite för mycket av en teoretiker för ett sådant yrke där snabbt beslutsfattande och pragmatik är ett måste. Det blev nödvändigt för mig att jobba med något annat där mina pragmatiska färdigheter kunde slipas i lugn takt. Detta har jag fått genom att jobba på en skola. Kanske är jag snart redo för vården igen? Ärligt talat har jag saknat det.