Guidade turer

Jag fick en ”surprise call” från en av mina bästa vänner här i stan medan jag lagade pasta. Hon är en hybrid precis som jag (flerkulturell). Vi träffades första gången på en fest i Kallhäll för några år sedan och det sa klick direkt. Hon växlar mellan olika språk precis som jag när hon pratar, och hon kan lite arabiska och franska. Perfekt för mig eftersom det påminner om mina kompisar i Beirut. Man känner sig hemma, och fastän det är jättebra att försöka ha kompisar i olika åldrar och med olika bakgrund, får man ibland unna sig de där som är som en själv, eller vad tycker ni?

Hon berättade i alla fall att hon skulle få sitt turistguidescertifikat och att hon nu är att betrakta som någon slags expert på Stockholms historia. Superkul! Hon har jobbat som guide i flera somrar och det verkar vara ett väldigt drag i den branschen. Jag skulle också älska att vara guide, men skulle avsky att vara på en guidad tur. Jag har så svårt för att gå med en stor grupp igenom ett okänt område. Det ger mig noll kontrollkänsla. Dessutom kanske jag inte gillar tempot i gruppen; ibland vill jag stanna längre någonstans och ibland känner jag att jag har fattat och vill gå vidare…

Man ser ofta asiater och europeiska pensionärer i sådana där stora guidade turer när man är utomlands. När jag ser sådant får jag bara flashbacks till min egen stora familj och hur mycket det stressade mig att behöva hålla ihop på ställen där det fanns en massa andra människor i rörelse. Det var så mycket som distraherade, nästan som om man var på en hinderbana där man måste gå förbi folk samtidigt som man vakade över småsyskon OCH höll sig nära föräldrarna. Nepp, det var inget jag pallade särskilt bra. Det passar mig mycket bättre att resa i par eller få utforska saker på egen hand.

Visserligen ska vi på två guidade turer på vår kommande resa, men jag gör det för Gubbens och kompisarnas skull. Jag ska försöka koncentrera mig på guiden, som förhoppningsvis är kortfattad 🙂

Eftersom jag känner så mycket med de som är som jag, skulle det kanske inte vara någon dålig idé att utbilda sig till Stockholmsguide? Det kostar några lax. Jag skulle kunna ha som motto, ”The guide who keeps it brief”? Snyggt!