För den med jobbångest…

Jag var nyligen på en arbetsplats där jag inte trivdes. Jag hade precis bytt jobb och det tog emot att gå till det nya stället. Man fick ofta ont i huvudet där. Något som hjälpte mig att ändå behålla en god arbetsmoral var TV-serien The Crown. Den handlar om kungahuset Windsor i England i modern tid och fokuserar på den plikt och de uppoffringar det för med sig att bära den brittiska kungakronan. Var helt fascinerad av skådespelerskan Claire Foys tolkning av drottning Elizabeth II.

Serien ska, enligt vad jag har förstått, försöka vara en så sann återspegling av de verkliga händelserna som möjligt. Just det här stoiska, lojala hos den unga drottningen… Hur hon bara dök upp på jobbet varje dag. I vått och torrt. Oavsett hur hon mådde. Oavsett om hon visste hur hon skulle utföra sitt jobb eller inte. Det berörde mig.

En annan sak som jag tror gjorde jobbet lättare att utföra var att hon alltid höll en professionell ton. Är det någonting man lägger märke till när man tittar på The Crown så är det just språkbruket. Det är proffsigt, det är värdigt. Alltid värdigt. Jag tänkte medvetet på det när jag var på det gamla jobbet och det fick mig att känna att min insats var högkvalitativ fastän den utfördes i ett sammanhang som inte alltid matchade den kvalité eller den kultur jag försökte bibehålla för att vara sann mot mig själv.

En vän sammanfattade allt så här när hon berättade om sin arbetsdisciplin: ”Jag tar på mig klackarna och går till jobbet.” That’s it, tänkte jag. Klä dig snyggt. På med språket. Just do it. And don’t think so much (on your way to work). Oavsett var du jobbar.

high-heeled-shoes-285664_640